Prima franciză rusească de food atacă Bucureștiul de la Brașov

Un antreprenor cu origini transnistrene, Sergiu Bolocan, a adus în România prima franciză rusească de pizza. Bolocan a investit 260.000 de euro în primul restaurant Dodo Pizza din România, deschis la Brașov la sfârșitul lui 2014, la intersecția străzii 13 Decembrie cu Bulevardul Gării. „Am intrat pe profit operațional din a treia lună”, povestește antreprenorul care a părăsit Transnistria în 1998, alături de familia sa, la câțiva ani după ce rușii ocupaseră regiunea.

„Am făcut liceul la Focșani, după care ne-am mutat la București unde am pornit tot felul de afaceri care în acest moment au ajuns la potențialul lor maxim. Mi-a venit ideea unei pizzerii pentru că sunt mai aproape de oameni, de clienți, pot să văd dacă sunt sau nu mulțumiți”, povestește antreprenorul.

Auzind despre brandul Dodo Pizza și extinderea sa uimitoare, Sergiu s-a dus în Siberia, în orașul Syktyvkar, de unde a pornit business-ul. „Au în prezent 95 de francizați în toată Rusia, iar România a fost prima țară unde au ieșit în afara Rusiei. Acum sunt deshise locații în țări apropiate rușilor, precum Kazahstan, Uzbekistan si Kârgâzstan dar si in UE, in Lituania si Estonia, toate țări care au avut de-a face cu rușii mai îndeaproape decât România. La începutul lui 2016 a fost deschisă prima locație din SUA, în Oxford, statul Mississippi, în curând se deschide prima locație din China și se duc negocieri pentru deschiderea de locații în Marea Britanie și Spania. Dar noi am fost primii care am ințeles potențialul modelului și i-am convins să „iasa” în afara granițelor țării de origine.”

După procesul de reorganizare a costurilor din vara lui 2015 situația a început să se îndrepte și în toamna lui 2015 ieșeam pe 0 și ulterior pe profit. Acum avem vânzări aproape duble față de acum 6 luni. Asta era scopul deschiderii la Brașov – să facem greșeli, să le corectăm și să ne organizăm eficient pentru extindere. Daca nu făceam greșelile acum, ci mai târziu, ne-ar fi costat mult mai mult.”

A doua pizzerie a fost în Coresi Shopping Resort

Bolocan a deschis o a doua pizzerie sub brandul rusesc în Coresi Shopping Resort. „Am venit cu un plan de afaceri avantajos pentru investitor. Practic, el creditează o firmă pe care o vom face împreună cu 400.000 de lei, mai puțin de 100.000 de euro. Investitorul va primi în fiecare lună 7% din vânzări, iar după patru ani, perioadă în care își va recupera investiția, va rămâne acționar cu 30%, urmând să primească această cotă din profit, dar nu mai puțin de 5% din venituri”,
a explicat Bolocan.

Ideea de business ar fi trebuit să fie aplicată în deschiderea unei noi pizzerii în cartierul Astra. Ideea a fost, însă, pentru moment, amânată.

Axați pe delivery

Deși prima locație actuală este una destul de mare – 450 de metri pătrați în interior și 300 de metri pătrați pe terasă, iar cea de-a doua oferă o vizibilitate foarte bună, antreprenorul spune că este mai mult interesat de segmentul de delivery. „Am gândit restaurantul mai mult ca un showroom, astfel încât cei care doresc să ni se alăture să vadă despre ce este vorba, cu ce venim nou și care este gândirea noastră în materie de business”.

Bolocan deține master-franciza pe România, dar nu vrea să se apuce de acordat francize mai devreme de 2017. „Într-o franciză, cel mai greu este să îl controlezi pe francizat dacă respectă standardele impuse de francizor. În acest moment nu avem această posibilitate, dar în doi ani vom reuși să ne punem la punct și pe acest segment”, a explicat Bolocan.

Până atunci, însă, antreprenorul vrea să deschidă o pizzerie la București spre finalul acestui an, unde caută un investitor după același model aplicat în Coresi. „Ar fi vorba de o investiție de 120.000 – 150.000 de euro”, mai spune Sergiu.

În Rusia livrează pizza cu dronele

Inițiatorii business-ului Dodo Pizza au efectuat în vara anului trecut prima livrare de pizza cu ajutorul unei drone.

Drona a finalizat livrarea în doar jumătate de oră, iar după această livrare proprietarii business-ului s-au gândit ca livrarea cu drone să devină o practică obișnuită.

Dronele au fost dotate cu tot ce este necesar pentru a asigura livrările – camere video monitorizate de managerul restaurantului care solicită clientului să se asigure că pizza îi parvine. În momentul în care managerul se asigură că clientul este la punctul de livrare, pizza este coborâtă la sol cu ajutorul unui cablu. Totuși, dronele nu acceptă numerar, plățile trebuind efectuate cu ajutorul cardului în momentul comenzii.