Compania Schaeffler România, sub­sidiară locală a grupului german Schaeffler cu afaceri globale de peste 12 mld. euro şi 84.000 de angajaţi, a ajuns la 4.000 de angajaţi în fabrica de rulmenţi din Cristian, şi intenţionează să re­cruteze în continuare oameni pentru do­meniile proiectare, calcul tehnic, dez­voltare produs, achiziţii sau logistică. „Numărul de angajați ar putea crește cu 10 – 20% în următorii 3 – 4 ani, dar nu vom avea mai mult de 5.000 de angajați”, a declarat Alexandru Blemovici, directorul general al Schaeffler România.

În primul semestru al acestui an, compania a avut o cifră de afaceri de peste 800 de milioane de lei, în creștere cu aproximativ 9% față de perioada similară a anului trecut.

Compania lucrează pentru toți marii producători din industria auto și din domeniul energiei eoliene. „Practic, producția noastră este 20% automobil, 80% industria constructoare de mașini, din care jumătate industria eoliană”, spune Blemovici.

Până acum, investițiile companiei în centrul din Cristian au depășit 500 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind realizate pâînă în 2008. „De atunci investițiile sunt la un nivel normal pentru o creștere a producției de circa 10%-15% în medie pe an”, mai spune directorul fabricii.

Creștere a productivității de peste 170% în ultimii zece ani

„Investițiile în forța de muncă sunt foarte greu de cuantificat, pentru că ele cuprind pe lângă costurile directe – Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), cursuri de Formare Adulți, training personal, cursuri și specializări în țară și străinătate și costuri indirecte generate de programe de trainee, program de mentorat, programe pentru studenți, managementul performanței etc. Rezultatul măsurabil este o creștere a productivității în ultimii zece ani de peste 170%, ceea ce face locația noastră din Brașov extrem de interesantă și competitivă pentru noi și pentru noi proiecte ale grupului. Singura noastră grijă este legată de asigurarea forței de muncă bine calificate pentru aceste potențiale noi proiecte. Când spun “noastră” mă refer desigur în primul rând la compania noastră, dar mă refer și la autorități locale, sistem național de educație și învățământ. Iar în această zonă mai avem multe de făcut, o arată cifrele din statistici, precum procentul tinerilor din ultimele generații, care învață în mod real o meserie într-o școală profesională de calitate și recunoscută de mediul economic, sau procentul celor care încheie un ciclu de învățământ universitar la nivelul la care să poată fi angajați pe domeniul studiat, în condițiile în care ștacheta așteptărilor mediului economic mai degrabă a coborât decât s-a ridicat în ultimii ani.

Vestea buna e că din fiecare criză a rezultat în final o soluție nouă, o abordare revoluționară. Sper să ajungem și noi cât mai curând la soluțiile de ieșire din actualul impas și pentru accelerarea atât de necesară a creșterii economice”, a conchis Blemovici.

Companie controlată de cel mai bogat german

Georg F.W. Schaeffler, cel mai bogat om de afaceri din Ger­mania, cu o avere estimată de Forbes la peste 27 de mi­liarde de dolari, a ajuns să aibă mai mult de 20.000 de an­ga­jaţi în România anul trecut, fiind principalul acţionar a doi dintre cei mai mari componentişti auto la nivel global – Schaeffler şi Continental. Astfel, cele două branduri con­tro­late de el pot fi considerate cumulat cel mai mare anga­jator pe care îl are România. Schaeffler a fost creată în 1946 de tatăl şi de unchiul său (Georg şi Wilhelm Schaeffler), însă el a început să lucreze în bu­sinessul de familie în 1990, după ce a servit ca locotenent în forţele aeriene germane. A preluat „frâiele“ afacerii începute de cei doi în 2009.

Germanul în vârstă de 51 de ani a venit la conducerea gru­pului auto în cea mai „neagră“ perioadă pe care a tra­versat-o compania, la un an după ce Schaeffler a achiziţionat 49,9% dintr-un alt mare jucător din industria auto globală – Con­tinental (din care Schaeffler mai deţine 46%). Mişcarea aproape că le-a adus lui şi mamei sale falimentul, însă, în pre­zent, cele două companii pe care ei le controlează fac afaceri de circa 47 de miliarde de euro anual şi au 270.000 de salariaţi la nivel gobal.

Georg F.W. Schaeffler a studiat ştiinţe juridice în Statele Unite ale Americii şi a lucrat o perioadă ca specialist în drept internaţional, iar în prezent este şeful boardului grupului Schaeffler şi membru al boardului grupului Continental.