În intervalul 1 ianuarie – 31 octombrie 2023, cifra de afaceri din sectorul comerțului cu ridicata (excluzând vânzarea de autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere nominală de 1,2% ca serie brută și de 3,0% în termeni ajustați pentru numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, notează Economedia.

Conform INS, în primele zece luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, cifra de afaceri în comerțul cu ridicata a înregistrat o creștere nominală de 1,2%. Această creștere se datorează majorării vânzărilor în domenii precum comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+13,1%), comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+11,1%), comerțul cu ridicata al bunurilor de consum (cu excepția celor alimentare) (+10,2%), activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (+9,0%), comerțului cu ridicata nespecializat (+3,7%) și comerțul cu ridicata al produselor alimentare, băuturilor și tutunului (+1,2%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-9,1%) și în comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-4,9%).

În ceea ce privește cifra de afaceri ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, aceasta a crescut cu 3,0% în perioada menționată.

Pe lângă aceste date, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna anterioară, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a înregistrat o creștere nominală de 2,6%, influențată pozitiv de expansiunea vânzărilor în sectoarele comerțului cu ridicata al bunurilor de consum (excluzând alimentele) (+5,2%), activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (+4,7%), comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+4,3%), comerțului cu ridicata nespecializat (+3,0%), comerțului cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+2,8%), comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+2,4%) și din comerțul cu ridicata al produselor alimentare, băuturilor și tutunului (+2,1%). În contrast, comerțul cu ridicata specializat al altor produse a înregistrat o scădere de 0,6%.

În ceea ce privește cifra de afaceri ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate în luna octombrie 2023, aceasta a înregistrat o creștere nominală de 1,3%. Totuși, în comparație cu luna octombrie 2022, cifra de afaceri în termeni bruto a rămas la același nivel. Se observă scăderi în comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-10,5%), activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-10,4%), comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-3,2%) și în comerțul cu ridicata al produselor alimentare, băuturilor și tutunului (-1,2%). În schimb, au fost înregistrate creșteri în comerțul cu ridicata al bunurilor de consum (excluzând alimentele) (+12,8%), comerțul cu ridicata nespecializat (+9,7%), comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+5,7%) și comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+4,2%). Cifra de afaceri ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate în luna octombrie 2023 a înregistrat o scădere de 2,1% în comparație cu luna octombrie 2022.