Deși a fost catalogat drept „hater”, fiindcă a ales să critice anumite derapaje ale unor persoane și ale autorităților, Vali Petcu continuă să își facă „meseria” cu pasiune, spre care s-a orientat începând din 2005.
Vali Petcu a început să își construiască propriul blog în mai 2005, pentru că îl „mâncau degetele” să scrie și a considerat că forumurile nu sunt un loc tocmai potrivit de exprimare. Astfel, și-a instalat un „WordPress” și s-a pus pe treabă, iar de aproape două decenii își exprimă liber opinia, semnalează derapaje ale autorităților și nu numai sau vine cu sfaturi utile pentru cei care-l citesc și urmăresc pe zoso.ro.
Născut în Capitală, după un periplu prin Berlin și Oradea, din 2010 a decis să se stabilească la poalele Tâmpei. „Căutam un oraș din Ardeal care să fie aproape de București, astea au fost criteriile inițiale, apoi să cunosc câțiva oameni în acel oraș, să nu fiu complet singur. Am plecat din București, pentru că era un oraș aglomerat și obositor. Nici zona unde locuiam (Militari, Piața Gorjului) nu ajuta foarte mult, fiind un cartier dormitor, cu mulți oameni înghesuiți în blocurile prea aproape unul de altul”, ne-a povestit Vali.
O activitate născută din pasiune
Se gândește că, poate, dacă rămânea în Capitală ar fi fost la un alt nivel în ceea ce privește cariera, dar a vrut ceva mai liniștit, mai verde și, mai ales, civilizat. „În București eram mult mai bine, din punct de vedere al carierei, luam mai des contact cu oamenii care contează pe partea de business, mergeam la evenimentele industrie și așa mai departe. Stabilirea la Brașov a fost însă o alegere conștientă pentru ceea ce căutam”, a explicat bloggerul.
Principala sa activitate, pe care o face cu foarte multă pasiune, rămâne blogul, însă se mai ocupă și de strategii și consultanță pentru diverse proiecte (magazine online, lansări de produse și de site-uri, analize SEO, achiziții de site-uri etc). „Mi-ar plăcea să rămân pe blog până la pensie și dincolo de ea, dar nu știu ce îmi rezervă viitorul. Uneori simt nevoia unei afaceri în afara online-ului, dar nu am prea mare experiență în alt domeniu în afara internetului”, ne-a destăinuit proprietarul zoso.ro. De ce a ales acest nume pentru afacerea sa? „Sunt două semnificații, una este nick-ul lui Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin, a doua este «capricorn666», zodia mea și numărul fiarei. Aveam 20 de ani când l-am ales, nu judecați prea aspru”, ne-a spus Vali.
Blogul, „fratele mai mic”
De-a lungul anilor, mijloacele de informare a opiniei publice au trecut printr-o serie de transformări, iar noua generație se orientează mai multe spre zona de influenceri. Vali este însă de părere că blogul va rămâne în continuare un „frate mai mic”. „Întâi, blogul a fost un frate mai mic al ziarelor, apoi un frate mai mic al youtube-rilor, iar acum, un frate mai mic al influencerilor. Forma și esența blogului, precum și numărul locuitorilor din România nu îi permit să fie un produs «mainstream», ca în alte țări (una e când faci un produs pentru un public posibil de 20 de milioane și alta e când publicul posibil este de 60 de milioane, ca Italia, sau 80, ca Germania). Eu sunt mereu dornic de public nou, mă uit în statistici și în comentarii, constant vin oameni noi care mă descoperă, există încă cerere pentru texte scrise, dar ea nu este la nivelul divertismentului oferit de Youtube sau Instagram”, a explicat bloggerul.
Față de începutul carierei sale în acest domeniu, Vali Petcu crede că subiectele aflate în dezbatere nu s-au schimbat, ci doar modul lor de abordare. „Politică, societate, știri, administrarea finanțelor, un pic de tehnologie, cam toate sunt acolo. Subiectele care de-a lungul anilor au iscat cele mai intense dezbateri depind foarte mult de context. În perioada alegerilor, oamenii sunt mai dornici să citească și să dezbată subiecte politice. În preajma sărbătorilor, idei de cadouri și cum să-și păstreze sănătatea mintală în jurul familiei. Vara, cum să nu te întorci nervos din vacanță. În afară de câteva lovituri de presă, nu am avut multe subiecte care au ajuns în presa centrală, pentru că eu am tot avut conflicte cu diverse publicații, care împrumutau subiecte, informații și fotografii fără să ceară voie. Și acum fac asta, unii mai menționează sursa, alții mai uită, nu s-a schimbat nimic în zona asta”, a remarcat bloggerul.
Publicarea unor opinii și remarci i-a deranjat însă pe unii, astfel că Vali a ajuns să pledeze și în fața instanței. „Pe moment, unii oameni despre care scriu reacționează impulsiv, pentru că e neplăcut să vezi ce se scrie despre tine. Unii aleg să ignore, alții spun că ignoră, foarte puțini aleg să repare situațiile semnalate de mine. Situații tensionate nu au fost. Totuși, justiția din România a dorit să-mi arate că nu degeaba e criticată și a reușit într-un mod amar, condamnându-mă la plata de daune morale pentru că l-am etichetat pe un cetățean într-un anume mod. El știe că a câștigat din întâmplare, a oprit comportamentul etichetat de mine și viața merge înainte”, a adăugat Vali.
De altfel, în contextul în care a fost etichetat drept „hater”, fiindcă a ales să critice anumite derapaje ale unor persoane, a decis ca unul dintre motto-urile zoso.ro să fie: „nu ești hater dacă ai dreptate”. „Nu mai știu exact dacă expresia îmi aparține sau am luat-o de undeva, nu îmi arog meritele pentru ea. Am ales-o pentru că foarte mulți oameni al căror comportament îl criticam nu aveau ceva de spus în apărarea lor și le era ușor să mă eticheteze drept «hater»”, ne-a destăinuit bloggerul.
Pentru un Brașov mai bun
Ținând cont că a dezbătut intens și criticat și o serie de derapaje la nivelul comunității în care trăiește zi de zi, Vali speră ca Brașovul să devină mai bun, mai sigur, dar și mai prietenos cu pietonii și bicicliștii „Îmi doresc mai multă poliție pe străzi, pentru a mai tempera avântul șoferilor, mai multă implicare din partea celor de la «Spații Verzi» pe partea de grijă pentru copaci și amenajarea spațiului verde, piste de biciclete, pentru că brașovenii vor să pedaleze, trotuare cu mai puține mașini pe ele, mai puține rezidențiale construite în zonele de case, o bretea care să scoată traficul către Poiană din oraș, dar și mai multe fațade renovate”, a punctat Vali.