Brașoveanul Raul Costescu s-a întors în țară după 15 ani petrecuți în Anglia și a luat decizia să deschidă o afacere „altfel”. Este vorba despre o sală de spart, unde brașovenii se pot relaxa spărgând tot felul de obiecte casante. Practic, este un nou concept de descărcare nervoasă.
Raul Costescu este jumătate aromân, jumătate german născut în Brașov, într-o familie din Șchei. Spune că a avut o copilărie fericită, având în vedere vremurile anilor ‘80. „Am avut norocul ca bunica mea să călătorească frecvent în Germania, la rude, toată familia trăind acolo, surori, frați de-ai ei, veri primari și, cu ocazia asta, la fiecare întoarcere în țară, valizele erau pline bunătăți. Țin minte că odată a venit chiar cu o bicicletă, prima mea bicicletă, un Alexander”, își amintește Raul Costescu.
A crescut la curte, cu copaci, tufe de căpșuni, groapă cu nisip și nelipsitul cățel alb. Își amintește cu drag de vremurile acelea, când în 1980 a fost mutat la bloc, undeva pe lângă uzina Metrom, pentru că împlinise 7 ani și urma să meargă la școala din cartier.
Copilăria la bloc, în Brașov
Își amintește cu plăcere de vremurile în care se juca cu copiii în fața blocului, scene pe care rar le mai vezi acum în orice oraș din țară.
„Copilăria de la bloc a fost ca orice copilărie din perioada aceea: școală, frig, întuneric, lipsuri de toate felurile, dar pe de altă parte, am legat prietenii pe viață acolo (chiar și acum, după 40 de ani, cu cel mai bun prieten din copilărie, care locuiește în Germania din 1990, păstrez legătura, ne vizităm de câteva ori pe an), mereu eram afară la joacă, mulți copii, foarte mulți, cu toate jocurile copilăriei, fotbal printre mașini, elastic, «Castel» sau «Țară, țară vrem ostași!». Azi, când mai trec din întâmplare pe strada mea, nu văd decât mașini și oameni serioși, nici urmă de copiii de altădată”, a explicat bărbatul.
În anul 2008, Raul Costescu a luat decizia să plece în Anglia, loc în care a trăit 15 ani. La început, s-a angajat la un circ.
„Vorbeam relativ bine engleză și m-am angajat la un circ, pe partea de publicitate în sensul de atunci, adică împărțeam fluturași și flyere pe străzi sau puneam afișe pe vitrinele magazinelor care ne lăsau să facem asta. Lucram șapte zile din șapte, aproape 10 ore/zi pentru un salariu mai mic decât cel al unui muncitor necalificat din orice șantier”, a completat brașoveanul.
Raul este absolvent al Colegiului Național „Unirea” din Brașov. Chiar dacă a studiat la uman, a avut curaj să-și aleagă meserii care nu au legătură cu acest profil.
„Calificările le-am obținut în Anglia și Scoția, unde am lucrat un an chiar și la dezmembrarea unei centrale atomice, cea de la Dounreay, acolo m-am calificat în meseria de operator utilaje grele de ridicat, dar am făcut și muncă de birou, cu tot ce a implicat asta, ședințe, telefoane, mail-uri, ținut locul managerului meu atunci când acesta lipsea, dar cel mai mult am lucrat pe șantiere de construcții, pe utilaje, și pot spune că este o meserie pe care chiar mi-a plăcut să o fac”, a adăugat el.
Plan de afaceri la întoarcerea în țară
Decizia de a se întoarce în România a fost una rapidă, pur și simplu. În primăvara aceasta i-a venit ideea de a deschide și la noi, la Brașov, un Rage Room.
„Ideea de înființare a unei săli de spart nu este originală, nu este creația mea, ea a apărut în Japonia, inițial, în anii ‘80, apoi s-a răspândit și în SUA, de acolo trecând oceanul în Europa, Anglia, mai nou Germania și acum și la noi”, a completat Raul.
Începutul unei afaceri inedite
A pornit prin a căuta un loc, o hală, o clădire care să fie relativ izolată de cartiere, de străzi principale, undeva în afara orașului, dar totuși nu foarte departe de acesta.
„Așa am ajuns la fosta uzina Metrom, care știam că ar avea ceea ce căutam noi și exact așa a fost. Am găsit hala perfectă și ca dimensiune, amplasament, ieșiri, intrări, compartimentare, efectiv perfectă. Și am început munca, schițe, desene, idei, grafitti, apoi comanda materialelor, muncă în interior, montarea sistemului de încălzire, compartimentarea interioară, montajul sistemului audio, de lumini, o muncă asiduă, care a durat în jur de două luni”, a spus bărbatul.
Investiția inițială a fost de 11.000 de euro. Dar mereu apar cheltuieli neprevăzute și acestea sunt cele care afectează cel mai mult planul de afaceri. Fiind la început, încă nu a făcut angajări, el ocupându-se de tot ce înseamnă acest business.
„Fac aprovizionarea cu materiale de la firma de reciclare, încărcarea în dubă, curățenie, eu pun toate materialele refolosibile înapoi în saci și înapoi în dubă și tot eu le duc înapoi la reciclare, unde le descarc și reiau ciclul. La sală, tot eu le fac instructajul clienților, îi ajut să îmbrace salopetele de protecție, vizierele, mănușile și îi supraveghez pe camerele montate în fiecare sală, totul pentru siguranța lor. Iar la sfârșitul celor 10 minute de descărcare fizică și terapie antistres, tot pe mine mă văd prima dată”, a precizat Raul.
Denumirea sălii nu a fost o alegere ușoară, brașoveanul reușind să împletească umorul cu autoironia.
„Fiind un mândru ardelean, nici nu se putea numi altfel. Exact cum spune și prezentarea pe scurt a paginii: «Furia Transilvană vă propune un nou concept, Sala de Spart, unde intri nervos, dar ieși calm și seren»”, a adăugat bărbatul.
Sala de spart, un concept Furia Transilvană
Cei care ajung la sala de spart trebuie să știe că aici este posibilă scăderea nivelului de stres și nervozitate.
„Te enervează vecinul, sora, fratele, iubitul, iubita, cel mai bun prieten, prețurile la festivaluri, traficul, berea caldă, dar proastă, aeroportul Brașov, politicienii, aia care te claxonează la semafor, ei fiind pe roșu, televizorul, peștele de pe el, mirosul deosebit al celui de lângă tine din autobuz? Lista ar putea continua la nesfârșit. Ideea e simplă, vii la noi la Sală, noi te îmbrăcăm frumos, îți dăm chiar și cască de protecție cu vizieră, mănuși, salopetă, o bâtă solidă de baseball, îți facem un instructaj de bază, apoi ai liber la spart tot felul de obiecte casante, sticle, farfurii, busturi de ghips etc., cam tot ce se găsește prin poduri și beciuri, dar care nu au neapărat o valoare, nici măcar sentimentală. Bineînțeles că-ți poți aduce propriile obiecte de spart, poze înrămate cu iubitul sau iubita care tocmai te-a înșelat, de exemplu. Ar fi cea mai profundă descărcare emoțională posibilă, credem noi. Muzica o asigurăm tot noi, nu sunt nici romanțe, dar nici manele, ci este special adaptată momentului în care efectiv îți vine să spargi ceva. Vom avea programe special adaptate corporațiilor, corporatiștilor, care pot veni cu șefii lor sau mai bine nu. Un frigider cu refreshments va fi pus în recepție, un vestiar bine luminat, unde-ți poți lăsa lucrurile în siguranță sub cheie”, a detaliat omul de afaceri.
La sală pot veni cei care îndeplinesc câteva condiții: să aibă minim 18 ani împliniți, să fie într-o formă fizică bună, pentru că activitatea la sală implică mișcare fizică destul de solicitantă, și, mai ales, un nivel de stres ridicat.
„De ajutat, sper să ajute la reglarea nivelului de stres acumulat, pentru că privind în jur, observ ușor cât de nervoși suntem, răi unii cu alții, în trafic, în societate, în relațiile interumane, pur și simplu nu mai văd oameni zâmbind, politicoși unii cu alții, mai repede îl înjurăm pe celălalt decât să ne cerem scuze, mai ales când greșim și știm că greșim”, mai spune Raul.
Un nou plan: O sală de spart și în alt oraș
Clienții au la dispoziție două săli: prima „the light room” are un manechin din silicon, multe sticle așezate în diferite locuri din cameră și conserve relativ mari, din tablă, în care pot lovi cu bâtă de baseball. În camera a doua, se găsesc obiecte „heavy stuff”, adică centrale termice de apartament, tastaturi, imprimante, copiatoare, cuptoare cu microunde, sisteme audio, iar clienții au la dispoziție un baros de 3 kilograme și activitatea este mai solicitantă față de prima încăpere.
Ca în orice business aflat la început, oamenii tind să pună multe întrebări înainte să vină și să se convingă pe propria piele despre ce este vorba.
„Deocamdată avem câțiva clienți zilnic, cu speranța că vom avea cât mai mulți în curând, cel mai important este că toți, dar absolut toți au ieșit din camere zâmbind larg, semn că s-au bucurat de cele 10 minute de acțiune din plin”, a declarat Raul Costescu.
Omul de afaceri își dorește să aibă cât mai mulți clienți mulțumiți, pe care să-i ajute această activitatea fizică și mentală și, în viitor, își propune chiar o extindere și în alte orașe din țară.