Deși este născută în Brașov, gustul business-ului din imobiliare l-a prins în Germania.

„În Germania am plecat în 1991. Trebuie să recunosc că a fost o perioadă de câțiva ani de căutări din punct de vedere profesional, din dorința de a găsi acele activități care să îmi placă, care să mi se potrivească și care să îmi aducă împlinire și satisfacții. A fost o etapă importantă pentru mine, pentru că m-a ajutat să îmi definesc aspirațiile, chiar dacă încă eram departe de domeniul care, acum, mă fascinează. Au urmat cinci ani în care m-am dedicat familiei și m-am concentrat pe a fi mamă a doi copii minunați. În această perioadă, m-am dedicat în întregime copiilor mei. Nu aș putea spune dacă a fost ușor sau greu, dar cert este că a fost o etapă frumoasă, care m-a învățat multe despre mine și m-a ajutat să îmi conturez și mai bine ideile despre ceea ce îmi doresc de la mine și de la viața mea, ceea ce îmi doresc pentru viitorul copiilor mei. După cei cinci ani, am început să fac primii pași pentru a-mi reactiva viața profesională și am considerat că o perioadă de studiu în domeniul financiar-economic mi-ar fi folositoare, în combinație, bineînțeles, cu practica. Întâmplător sau nu, am ajuns să lucrez într-o companie care activa în domeniul construcțiilor. Aici mi-am descoperit pasiunea, pentru că chiar îmi plăcea foarte mult domeniul și, ulterior, am decis să îmi continui activitatea pe perioada mai multor ani, în aceeași companie. Și iată cum am prins gustul operațiunilor din spatele șantierelor, a proceselor organizatorice germane, a ordinii și procedurilor stricte din spatele acțiunilor vizibile pe șantier. Am lucrat cu o plăcere deosebită și m-am integrat cu ușurință în procesele existente, admirând în același timp modul de organizare extrem de structurat, logic și ordonat”, povestește antreprenoarea.

A pornit cu gândul la un proiect temporar în România

A revenit în România după 2000, din dorința de a investi aici. „Am luat decizia extrem de natural, la momentul respectiv, fiind atrasă de țara în care m-am născut și fiind încrezătoare că pot aduce un aport benefic orașului meu natal”.

Întoarsă din Germania, avea convingerea că poate combina cu succes mentalitatea nemțească și rigoarea venită odată cu aceasta, cu cea românească. „Inițial, am făcut acest pas, crezând că este doar un proiect temporar. Nu m-am gândit niciun moment, la vremea respectivă, că vor urma proiecte care se vor întinde pe ani de zile, că deciziile mă vor aduce în preajma unor oameni și oportunități deosebite – cum a fost întâlnirea cu Tatian Diaconu și parteneriatul cu Immochan, și fără a intui că fiecare pas va da naștere, ulterior, altor idei de succes. Privind în urmă, realizez că am luat deciziile de care aveam nevoie pentru a crește din punct de vedere profesional și personal, deși nu mi-a fost întotdeauna ușor. Am avut capacitatea de a nu scăpa oportunitățile printre degete, ambiția, disciplina și dorința de a face mai mult pentru a mă dezvolta într-un domeniu care aparent pare a fi rezervat bărbaților, dar care are nevoie de prezența unor femei puternice”.

În 2005, primul proiect imobiliar

Primul contact cu sectorul imobiliar din România a avut loc în 2005, când s-a lansat în construcția unui bloc de locuințe în Cluj-Napoca. „Cu profitul realizat pentru acest unic proiect intenționam, la momentul respectiv, să investim în dezvoltarea unui concept de turism ecologic și să aducem familii cu copii din Germania în țara noastră, pentru a se bucura de experiențele unice pe care le oferă. România este minunată și avem multe zone geografice unde timpul pare că a rămas în loc, unde natura nu este afectată de intervenția civilizației moderne. Aceste zone rurale te întorc în timp, oferă momente de introspecție și de relaxare, prilej de a vedea cum se desfășoară viața într-un mediu prea puțin alterat de tehnologie. Astfel de zone reprezintă și acum o bogăție națională, dar și o atracție deosebită din punct de vedere turistic pentru locuitorii marilor metropole.

La vremea respectivă, piața rezidențială era într-un stadiu incipient, numărul proiectelor noi fiind extrem de mic în toată țara. Urmăream ceea ce se întâmplă în Transilvania, am început să construim în Cluj-Napoca, iar de la acest proiect am ajuns la a tatona și piața imobiliară din Brașov. Zona Brașovului mă atrăgea ca un magnet, având, evident, și motive emoționale: este orașul în care m-am născut și în care am copilărit. Acesta a fost momentul în care am decis să investesc în domeniul imobiliar și am rămas în Brașov”.

A construit 1.500 de apartamente, urmează alte 2.000

Până acum, antreprenoarea din Brașov a reușit să finalizeze circa 1.500 de apartamente, majoritatea în Brașov, acesta fiind și orașul în care vrea să își concentreze energia.

„Până acum, am finalizat aproximativ 1.500 de apartamente, iar în prezent avem în construcție încă 570 de apartamente la Coresi Avantgarden – un ansamblu rezidențial complex (2.000 de unități locative), autentic, parte din cel mai mare proiect de regenerare urbană din România.

Majoritatea locuințelor sunt în Brașov, dar de ele beneficiază atât brașovenii, cât și cei care au ales să se relocheze în acest minunat oraș de la poalele Tâmpei sau cei care au achiziționat o locuință de vacanță. Singura excepție este proiectul pilot, blocul pe care l-am construit în Cluj-Napoca, la începutul activității în domeniul rezidențial”.

În cizme, pe șantier

Domeniul construcțiilor este unul în care întâlnești în principal bărbați. Rar găsești o femeie care să încerce să înțeleagă întregul proces din spatele construirii unui bloc. „Încalț cu plăcere și cizmele de șantier și merg constant alături de ingineri sau de echipa tehnică să văd cum evoluează lucrurile pe teren. Este obligatoriu să am cunoștințe fundamentale despre construcții și despre materiale. Este imposibil să iei mereu decizii bune dacă nu îți cunoști foarte bine produsul. Dacă vrei să fii lider pe piață, trebuie să fii informat despre norme și tehnologii și, în consecință, să știi ce soluții îți stau la îndemână în fiecare moment. Aceste cunoștințe sunt necesare pentru a putea lua decizii strategice cu efecte de lungă durată”.

Daniela Kasper vrea să cunoască înainte de toate ceea ce vinde. „Cunosc toate detaliile produsului pe care îl construim în prezent, m-am implicat activ în stabilirea multor specificații și iubesc acest produs deoarece am pus suflet pe toată durata definitivării conceptului. Mă implic constant în toate etapele proiectului deoarece sunt conștientă că prin oferirea unui apartament de calitate, un client mulțumit, care ne recomandă, este o voce mult mai puternică decât orice reclamă”.

Lucrează 14 ore pe zi

În paralel cu segmentul imobiliar, Daniela Kasper a investit și în domeniul cafenelelor, unde „Come Back” a devenit un etalon, dar și în domeniul gastronomic, lansând în 2016 restaurantul „Don Antonio” din Coresi Shopping Resort. În aceste condiții, a ajuns să își extindă programul de lucru până la 12 – 14 ore pe zi, inclusiv în week-end-uri. „La sfârșit de săptămână, dacă rămân în țară, programez în interes de business întâlniri cu colaboratori, angajați, arhitecți, ingineri. Discutăm despre situații și soluții, dar într-un cadru lejer la o cafea sau la masă. Acest tip de întâlniri îmi dau posibilitatea să creez legături mai profunde cu echipa proiectului, contribuie la creșterea performanței, iar mie îmi oferă posibilitatea să privesc lucrurile și din altă perspectivă, încărcându-mă, în același timp, cu energie pentru o nouă săptămână. Acest program solicitant îl am, în primul rând, datorită gradului de implicare într-unul dintre cele mai mari proiecte din Brașov – Coresi Avantgarden – pe care îl dezvoltăm în parteneriat cu Immochan, dar și pentru că îmi place extrem de mult ceea ce fac. Nu există o linie de demarcație clară între sfârșitul programului de lucru și timpul liber, în cazul meu. Asta mă face să nu mai fac diferența între viața personală și viața profesională, ele fiind interconectate, în definitiv”.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.