“Pentru mine, Electroprecizia este plămânul economic al oraşului Săcele.

Îmi doresc ca, prin dezvoltarea Grupului şi prin parcul industrial dezvoltat pe platforma industrială Electroprecizia, acest oraş să aibă o nouă şansă, iar concetăţenii mei să găsească, la ei acasă, locuri  de muncă bine plătite şi oportunităţi de dezvoltare profesională cu nimic mai prejos decât cele pe care le găsesc în Braşov sau în alte centre industriale”.  Adrian Secelean – Director General, Președintele Consiliului de Administrație Electroprecizia.

Anul acesta ELECTROPRECIZIA, principalul angajator din Săcele și unul dintre cei mai importanți din județul Brașov, împlinește 80 de ani de existență. Compania, cu 1100 de angajați în prezent, este un brand cu răsunet în industria românească și nu numai.

Activitatea Electroprecizia a început la Brașov, într-o zonă cu o puternică tradiție industrială, în 30 iunie 1936, când a luat naștere PREROM, societatea pe acțiuni cu capital german-ceh-român, specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Cinci ani mai târziu, PREROM a achiziționat compania germană Tartler, specializată în fabricarea de motoare electrice. Numele de azi al companiei a apărut în 1948, când aceasta a fost naționalizată și denumită ELECTROPRECIZIA, brand ce reprezintă și în prezent „precizie în electrotehnica românească”. După încă un an, datorită expansiunii producției, sediul a fost mutat în Săcele.

Dezvoltarea industriei auto din România face ca în 1953, Electroprecizia să înceapă și fabricarea echipamentelor electrice pentru tractoare și camioane. În 1968 a fost achiziționată licența Serri Ducellier Jager care, alături de alte investiții masive efectuate, au dezvoltat producția de demaroare, alternatoare, tablouri de bord, distribuitoare de aprindere și relee, integrând compania în orizontala fabricării autovehiculelor în România.

Concomitent a fost dezvoltată și activitatea de fabricare a motoarelor electrice asincrone. În 1955 s-au introdus primele standarde de calitate în fabricația motoarelor, realizând totodată standardizarea DIN (1965). După o perioadă în care motoarele săcelene au fost exportate în SUA, datorită spiritului inovator al colectivului din Electroprecizia, au fost realizate noi serii de motoare electrice în carcase de aluminiu (1987), integrându-se astfel în trendul pieții mondiale de la acea vreme. Motoarele speciale au completat gama de tipo dimensiuni prin construcția monofazatelor, a motoarelor deschise și a celor cu eficiență ridicată.

În 1998 societatea a început procesul de privatizare care s-a finalizat în 2008, când Electroprecizia a devenit ceea ce este și azi: o companie privată cu capital integral românesc. Procesul de privatizare a însemnat nu doar un transfer de proprietate, ci și implementarea unei strategii de modernizare, eficientizare și dezvoltare a activității companiei, de repoziționare pe principalele piețe interne și externe. Un moment important în implementarea acestei strategii îl reprezintă anul 2009, când au fost înființate cele nouă societăți comerciale independente care au preluat fiecare câte un domeniu din activitatea Electroprecizia:

electro-cifreElectroprecizia Electrical Motors – produce motoare electrice asincrone

Monofazate cu gabarit între 56-100, cu putere între 0,12-3 kW, la 1500 si 3000 RPM

Trifazate cu gabarit între 56-160, cu putere între 0,055-18,5kW, la 750, 1000, 1500, 3000 RPM

Motoare speciale în conformitate cu cerințele clienților

Electroprecizia Automotive Equipment

Producție echipament electric și electrotehnic auto pentru piața românească

Remanufacturare de alternatoare și demaroare pentru piața europeană

Electroprecizia Tools Production

Producție matrițe de turnare sub presiune, ștanțe de precizie, matrițe de injectat masă plastică, dispozitive de așezare, prelucrare și control, precum SDV-uri realizate după documentație tehnică primită de la client

Servicii de proiectare, măsurare 3D și control SDV-uri, reparații și etalonări ale echipamentelor de măsură și monitorizare

Electroprecizia Electrical Equipment

Producție subansamble electrice si electronice

Injecție mase plastice

Electroprecizia Construct Maintenance

Servicii de proiectare și execuție instalații electrice în spectrul 0,4 kV ÷ 400 kV

Lucrări de mentenanță utilaje de producție industrială

Lucrări de construcții și clădiri civile și industiale, inclusiv realizarea instalațiilor aferente acestora

Electroprecizia Cast Production

Turnare metale neferoase ușoare (aluminiu)

Electroprecizia Security & Protection

Servicii de pază și protecție

Tramar

Societate logistică destinată transportului terestru, intern și internațional de mărfuri

Electroprecizia Hydro Energy

 Cu activitate în domeniul producției de energie electrică.

Succesul de astăzi al grupului de societăți Electroprecizia se datorează, într-o bună măsură, investițiilor în tehnologie. Eforturile investiționale recente s-au concentrat în două direcții: una de întreținere și conservare a patrimoniului, cealaltă vizând reînnoirea tehnologică. Pe lângă reparația capitală a unor utilaje cheie, au fost achiziționate utilaje moderne și tehnologii de ultimă generație „Ca să vă dau doar câteva exemple, vă pot spune că în ultimii 3 ani am investit în întreg procesul tehnologic din grup, începând cu turnarea sub presiune și finalizând cu soluții ERP și de Business Intelligence. Am achiziționat 6 celule de turnare sub presiune dotate cu roboți, un sistem complex de sablare, un set de scule și matrițe, cochilii de turnare și alte utilaje și tehnologii ce ne vor permite să eficientizăm și să diversificăm oferta către clienții noștri. De asemenea, avem tehnologie de strungire CNC de tip OKUMA, mașini de frezare CNC de tip Hass, de electroeroziune cu fir de tip Agie, instalație de vopsit în câmp electrostatic, instalație de impregnare prin imersie și altele pe care vă invit să le vedeți în procesul de producție, la sediile societăților ELECTROPRECIZIA HOLDING” ne-a spus domnul Adrian Secelean Directorul General și Președintele Consiliului de Adminstrație al Electropriecizia SA.

„Modernizarea și retehnologizarea reprezintă o preocupare continuă, iar planul nostru de investiții este unul dinamic, adaptat noilor cerințe și standarde de producție. În prezent am demarat producția de masă a unei noi game de motoare electrice de înaltă eficiență (IE3). Echipa noastră de cercetare-dezvoltare în vederea dezvoltării de proiecte proprii, a început cercetările pentru produsele din gama premium IE4, ce vin în întâmpinarea dorințelor clienților noștri și a respectării reglementărilor internaționale privind consumurile energetice.” a adăugat domnul Adrian Secelean.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale conducerii companiei este transformarea platformei industriale de la Săcele în Parcul Industrial Electroprecizia, proiect concretizat în pragul aniversării de 80 ani, când societatea a primit acest titlu de Parc Industrial. Proiectul a fost demarat cu mai bine de cinci ani în urmă, din dorința de a utiliza zestrea amplă de active imobiliare rămase nefolosite după concentrarea activității celor nouă firme din grup pe suprafețe eficiente.

„Conceptul de parc industrial pe care îl propunem este unic la nivelul județului Brașov și, poate, chiar la nivelul țării. Mai în glumă, mai în serios, parcul industrial Electroprecizia este ca un cozonac cu stafide: noi le oferim celor care vin să se instaleze aici, nu doar un loc bun în care să își desfășoare activitatea, ci și o Vecinătate cu Valoare Adăugată, la fel cum stafidele transformă un cozonac bun, într-unul delicios.” ne-a spus domnul Adrian Secelean.

Pentru conducerea Electroprecizia una dintre cele mai importante resurse o reprezintă capitalul uman. De aici și preocuparea pentru modernizarea condițiilor de muncă oferite angajaților, pentru creșterea continuă a nivelului de pregătire a forței de muncă. Colaborarea cu Liceul Industrial din Sacele și înființarea, în cadrul Parcului Industrial Electroprecizia, a Centrului de Reconversie Profesională sunt doar câteva direcții conținute în strategia grupului.

Aceasta este, pe scurt, fotografia unui business de succes, care își propune pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro și o creștere anuală cu 15-20% pentru perioada următoare. „Este o reușită remarcabilă pentru un grup de companii românești, cu capital 100% autohton. Suntem mândri de ceea ce am realizat și le mulțumesc tuturor colegilor și partenerilor datorită cărora acum, la aniversarea de 80 de ani, am obținut asemenea performanțe. Dar nu vreau să închei fără să vă spun ceva: prezentul ne satisface, însă viitorul are pretenții și mai mari de la noi! Am dovedit că putem, avem încredere în noi, suntem în sincron continuu cu tehnologia și suntem pasionați de ceea ce facem. Stiți ce înseamnă toate acestea? Viitorul nostru este asigurat prin integrarea noastră în piața europeană, prin creșterea an de an a performanțelor, ceea ce reprezintă promisiunea mea către fiecare dintre dumneavoastră: colegi, colaboratori, parteneri și clienți.” ne-a spus domnul Adrian Secelean.

AdrianSecelean-electro