Mihaela Nistor este o brașoveancă pasionată de sport. Îi place mișcarea și, încă din copilărie, a practicat aerobic, pilates, yoga, fitness și ski. La vârsta de 15 ani părinții au înscris-o la o școală de modeling „pentru a avea o postură armonioasă”.Ulterior, și-a ales meseria de fiziokinetoterapeut, cu specializare în Posturologie.

Este unul dintre puținii specialiști din România pentru care descoperirea și aprecierea dezechilibrelor posturale a devenit un deziderat. Tânăra a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității Transilvania, secția „Balneofiziokinetoterapie și recuperare”. Nu s-a oprit însă aici, dorindu-și mereu să se perfecționeze, astfel că a decis să urmeze mai multe cursuri de specializare în Italia, Germania, Franța, Cluj-Napoca și București. Cursurile au fost susținute de specialiști cu renume în posturologie, printre care îi amintim pe Pierre Marie Gagey-„Părintele Posturologiei” (Franța), Dr. Tiron Ștefan-Președinte fondator al Societății Române de Posturologie, Dr Quercia Patrik- Secretar de stat al „International Society of Proprioceptive Disorders” (Franța), Dr. Marino Alfredo- Președinte al Asociației Italiene de Posturologie Clinică și Dr. Cezar Ioniță, medic stomatolog și posturolog.

 miha 2

La nivel global, 90% dintre copii și adulți au deformări la nivelul coloanei vertebrale

 

Posturologia se referă la „știința posturii”, adică analizează felul în care stăm,în care ne deplasăm. Este o ramură a medicinei clinice utilizate în țările moderne pentru a analiza cele mai mici devieri de la o postură normală și a găsi soluții terapeutice prin intermediul unor metode simple și neinvazive, cu ajutorul unor echipamente dedicate (platforma baropodometrice -banda/covor cu mii de senzori, scanere și camere video integrate într-un software performant). Studii în posturologie efectuate la nivel global arată că 90% dintre copii și adulți au deformări la nivelul coloanei vertebrale (scolioză, lordoză sau cifoză) și deformări la nivelul membrelor inferioare (picior plat, picior valg, Genu Valgum „genunchi în X”, Genu Varum „genunchi în paranteză”).  

„Studierea și observarea posturii întregului corp poate descoperi cauzele primare care provoacă deficiențe osteo-articulare, caracterizate prin dureri sau poziții defectuoase și totodată ne îndrumă pentru a putea găsi soluții terapeutice, cauzale și nu doar simptomatice.

Astfel, atât la adulți cât și la copii, reducerea activității fizice, poziția incorectă la birou, utilizarea prelungită a computerului și a telefonului mobil sau tabletei, duc în timp la scăderea tonusului muscular paravertebral (mușchii spatelui) și al membrelor inferioare, având ca și consecință deformarea coloanei vertebrale (scolioză, cifoza, etc)”, a explicat Mihaela Nistor. 

 

Fascinată de mersul oamenilor

 

Femeia a fost dintotdeauna fascinată să analizeze pozițiile statice și mersul oamenilor cu care interacționează și, totodată a încercat, acolo unde a fost necesar, să-i ajute pe cei care au nevoie să își recapete sănătatea și echilibrul.  

„De aceea am decis, împreună cu prietena mea, dr. Emilia Comșa (medic de famile si medic de recuperare) să deschidem pe strada Vidin cabinetul de Analiză Posturală. După câțiva ani, am preluat eu integral business-ul, deoarece Emilia a ales să se axeze pe ozonoterapie și să devină medic specialist de recuperare. În luna iunie 2019, am câștigat programul „România Start-up Plus” și am obținut un proiect de 40.000 de euro și, din resurse proprii am investit încă 10.000 de euro, reușind să aduc la Brașov cea mai modernă și completă aparatură dedicată analizei posturale”, a spus brașoveanca. 

 

Serviciile oferite în cabinetul „Posturo-Dinamic” sunt de analizare a posturii, incluzând pozițiile statice și mersul, printr-o metodă bazată pe utilizarea unui sistem computerizat, dar și printr-o examinare obiectivă. 

 miha cabinet

„Prin colaborarea cu medici specialiști, cu kinetoterapeuți și alți specialiști în sănătate, integrăm informațiile privind diagnosticul și soluțiile de tratament pentru rezolvarea problemelor de mers și postură.

Etapele analizei posturale sunt: testul de mers (analiza mersului), analiza statică (analiza presiunilor plantare), analiza stabilometrică (examenul echilibrului), scannerul bipodalic (studiul boltei plantare), analiza posturală prin imagini (măsurători cu ajutorul sistemului de camere video pentru a verifica dacă sunt deficiențe la nivelul corpului: cifoză, lordoză, scolioză, etc). În urma evaluarii posturale efectuate, specialistii noștri vor recomanda: kinetoterapie, exerciții sportive și, unde este cazul, purtarea de talonete ortopedice personalizate”, a detaliat Mihaela Nistor. 

 

Ce sunt talonetele ortopedice personalizate

 

Acestea sunt dispozitive medicale, personalizate pentru forma și dimensiunea tălpilor picioarelor fiecărui pacient. 

 

„Ele se realizează pe baza examenului baropodometric static și dinamic, a examenului de scanare corporală integrală și a evaluării posturale (videografice). Rezultatele analizei posturale ale fiecărui pacient se expediază automat către Centrul de Ortopedie, partener, cu sediul  la Roma  și Centrul de Cercetare și Producție al acestuia. Acolo, specialiștii examinează problemele posturale ale pacientului și realizează Talonete Ortopedice Personalizate pentru fiecare pacient”, a completat femeia. 

 

Toate modelele de talonete sunt realizate din materiale de calitate, sunt flexibile și pot fi introduse ușor în orice tip de încălțăminte. „În compoziția acestor materiale intră și elemente ortopedice care pot varia ca dimensiune și conținut, pentru a produce corecțiile necesare în diferite zone ale piciorului. Materialul de acoperire al talonetelor este compus din microfibră antialergică, antibacteriană, antiperspirantă și antialunecare, confortabilă și plăcută la atingere”, a mai spus ea.

 

Brașoveanca spune că a investit în cel mai complet sistem medical de la „Sensor Medica”, format dintr-o platformă baropodometrică (covor) cu mii de senzori, scanner podometric și camere video, prin care se efectuează o analiză posturală globală integrată, prin intermediul unui software performant. 

 

„Sunt vizualizate presiunile exercitate pe talpă, indicând centrul de greutate corporală, deplasarea presiunilor în timpul mersului, imaginea piciorului în sarcină (obținută prin scanare) pentru a studia bolta plantară, iar interpretarea rezultatelor de către mine și colegii mei va pregăti un plan pentru rezolvarea următoarelor patologii – picior plat, valg sau cav, genunchi în X sau paranteză, fasciita plantară, membre inegale, monturi, dureri de spate, dureri de genunchi, scolioză, etc”, a mai explicat terapeuta. 

 

Un mers incorect poate produce probleme în tot organismul

 

Cabinetul medical de Analiza Posturală este singurul centru din Brașov și din centrul țării care beneficiază de un sistem actual și performant. Pacienții care trec pragul cabinetului ajung aici când au probleme evidente de mers și de postură, când suferă de dureri de picioare, de spate, genunchi, șold. 

 

„În urma testului de analiză posturală vom identifica dacă problemele sunt cauzate de postura greșită și putem oferi soluții reale și eficiente. 

De asemenea, există o recomandare a societăților internaționale orto pediatrice ca toți copiii după vârsta de 4 ani să efectueze un astfel de examen postural, pentru a identifica în faze incipiente problemele de postură și mers, când posibilitățile terapeutice sunt mai eficiente și ușor de implementat, scopul fiind de a beneficia de o dezvoltare armonioasă.

Mersul este o componentă foarte importantă în viața unui om. Un mers incorect poate produce probleme în tot organismul, în cazul unei  

„călcături” asimetrice, se pot modifica forțele de la nivelul șoldurilor, genunchilor și gleznelor, și de asemenea, pot apărea probleme la nivelul coloanei vertebrale, deoarece forțele se transmit asimetric, și corpul încearcă să-și găsească poziția de echilibru”, a detaliat Mihaela Nistor. 

 

Copiii ar trebui să fie evaluați la cabinetul de Analiză Posturală anual, deoarece „ochiul” specialistului, împreună cu rezultatele obiective ale analizei posturale, identifică cele mai fine modificări și asimetrii la nivelul corpului care pot scăpa atenției părintelui. Cel mai des pacienții se confruntă cu dureri inexplicabile de picioare, glezne, spate, genunchi. 

„În urma analizei posturale, de cele mai multe ori se identifică probleme de aliniament care au ca efect dezechilibre în restul corpului și care, în timp, se acutizează și generează durere”, mai spune terapeuta. 

 miha 3

Cum identificăm o postură greșită?

 

În primul rând este nevoie de o analiză vizuală a posturii pentru a ne da seama dacă există probleme de postură. 

„Puneți persoana să stea cu spatele la perete, relaxată, și apoi să meargă înainte și înapoi pe o linie imaginară.  Verificați apoi următoarele aspecte: Umerii sunt aliniați corect? Gleznele sunt căzute în interior? Are un mers vicios? Are deformări la nivelul genunchilor? Călcâiul este pe aceeasi linie cu gamba?Dacă unul dintre aceste aspecte este identificat se recomandă o analiză posturală profesională”, recomandă femeia.  

 

Sfaturi pentru cei care vor să aibă o postură corectă

 

Să fie în permanență atenți la modul în care merg și la poziția în care stau.Să facă mișcare cât mai multă mișcare și să își dezvolte simetric toate grupele de mușchi, care să îi ajute să meargă și să stea corect. 

De asemenea, atenție la postura pe care o au la birou, atât copiii, cât și adulții! Să acorde atenție mobilierului ergonomic, care să permită ajustarea ușoară și găsirea poziției corecte.  Să nu petreacă timp îndelungat cu tableta și telefonul în mână. Să facă pauze dese în care să facă mișcare.

 

„Creștem copii drepți ca brazii”-analiză posturală gratuită 

 

Unul dintre proiectele cu care echipa cabinetului de Analiză Posturală se mândrește și care aduce încontinuu satisfacții este „Creștem copii drepți ca brazii”. A pornit de la ideea că identificarea timpurie a problemelor de postură și de mers are cele mai mari beneficii și cele mai bune rezultate în timp. Așa s-a luat decizia oferirii, gratuit, de analize posturale copiilor din Brașov.

 

„Ne-am deplasat în numeroase grădinițe și școli și am analizat  sute de copii. Am identificat numeroase probleme și am consiliat părinții copiilor și cadrele didactice în legătură cu pașii următori care trebuie urmați. Am trăit momente extraordinare alături de copii și ne-am bucurat de faptul că am reușit să integrăm prin joc analizarea posturii acestor copii și să atragem atenția asupra posibilelor probleme. Am mers, de asemenea, și către zona sportivă și am fost prezenți la Brașov Running Festival unde am consiliat alergătorii în legătură cu modul în care își pot îmbunătăți performanțele sportive”, a mărturisit Mihaela Nistor.

 

11.000 de pacienți din toată țara, verificați la Centrul de Analiză Posturală din Brașov 

 

Anul acesta centrul „Posturo Dinamic” împlinește 10 ani de activitate, iar echipa se mândrește cu faptul că a reușit să verifice postura a peste 11.000 de pacienți din toata țara.

 

„Am găsit soluții pentru ameliorarea problemelor cu care aceștia se confruntă. Fie i-am ajutat cu talonete ortopedice personalizate, fie am gândit un plan multidisciplinar bazat pe kinetoterapie, sport, osteopatie. Faptul că ne aflăm în relații de colaborare cu medici din diferite ramuri medicale: ortopezi, pediatri, medici de familie, reumatologi, medici de recuperare,  oftalmologi, stomatologi cu specializare în ortodonție, centre de kinetoterapie, osteopati, chiropracticieni, medici sportivi, ne face să putem recomanda cele mai bune tratamente pentru ameliorarea suferințelor pacienților noștri”, a încheiat Mihaela Nistor.