IT-iștii caută orașe smart!

Brașovul nu are un viitor prea frumos în IT în condițiile în care administrația locală și universitatea au rămas blocate undeva în mentalitatea de început a anilor ’90. De altfel, universitatea brașoveană a rămas atât de în urmă din acest punct de vedere încât un simplu anunț că creșterea locurilor bugetate pentru viitorii IT-iști cu 10 unități a devenit o adevărată știre pentru cei din domeniu.

Interesant este că sectorul IT a devenit extrem de prezent, producând mai mult decât turismul, în condițiile în care nimeni nu îi dădea șanse să ajungă la o asemnea valoare pentru că majoritatea IT-iștilor brașoveni pleacă spre București sau afară.

Pe de altă parte, tehnologia îi atrage pe brașoveni. Venirea unor investitori în domeniul auto sau electrocasnicelor a animat și programatorii. Miele își face un departament IT foarte puternic, atrăgând personal bine calificat din alte zone ale țării, după ce au descoperit că pe piața din Brașov găsesc tot mai greu programatori disponibili. Centrele de inginerie ale Preh sau Continental deja au atras resursă umană de calitate.

Deficitul mare de personal de pe piaţa muncii şi ne­voia companiilor de noi angajaţi i-au impulsionat pe anga­ja­tori să transforme propriii angajaţi într-un fel de headhunteri, care „vânează“ candidaţi care să le devină colegi în schimbul unor sume importante de bani. În IT de exemplu s-a ajuns la o sumă de 3.000 de euro pentru un angajat de calitate. Acum nu ne așteptăm ca toți cei 5.000 de IT-iști din Brașov să înceapă să se vâneze între ei pentru o sumă importantă, dar totuși…

Faptul că românii au „creier” a atras investitori din toată lumea. Chiar și cei de la Apple au încercat să vină la Brașov pentru a crea un centru de servicii. S-au lovit, cum altfel?, de lipsa infrastructurii. Lipsa unui aeroport la Brașov și a unei autostrăzi de la București la Brașov, precum și un accident petrecut pe DN1 în acel moment, i-a făcut pe șefii Apple să ajungă din Capitală în Brașov în șapte ore. Evident că nu s-a mai pus problema unui eventual contract.

Ca și celelalte industrii, și IT-ul așteaptă existența unui sistem unei infrastructuri care să facă Brașovul mai atractiv. Pentru că până la urmă nu suntem doar un oraș turistic, dar și un oraș cu oameni smart care își doresc să trăiască într-un oraș smart.

Și doar un oraș smart poate avea un viitor în orice domeniu, inclusiv în IT!