Războiul de la granițele României a dat peste cap orice gândire a oamenilor de business. În ultimii două luni, majoritatea celor care aveau relații directe cu companii din Ucraina sau din Rusia au început să își caute furnizori sau clienți în alte zone geografice, ceea ce le-a anulat total planurile greu construite din cauza scumpirilor utilităților.

Una dintre cele mai afectate piețe este cea imobiliară, fiind cunoscut faptul că oțelul, de exemplu, este monopol rusesc în regiune, ceea ce a făcut ca de la o o săptămână la alta prețurile de construcție să urce până la cer. În aceste condiții, cei care sunt în căutare de locuințe au mult de suferit, deoarece înainte de a face o ofertă de achiziție se trezesc cu prețurile majorate.

Pe de altă parte, dezvoltatorii au început să oprească nivelul construcțiilor, în așteptarea concluziei războiului din Ucraina. Este de așteptat, în perioada următoare, ca în cazul în care conflictul nu se oprește, un exod al moldovenilor și al ucrainenilor în România, mizând pe faptul că țara noastră face parte din NATO și ar fi în afara oricărui pericol în cazul în care nebunul de la Kremlin ar vrea să se extindă către România. 

De altfel, proprietarii de imobile de birouri au fost contactați de firme IT din Republica Moldova pentru relocare la Brașov, iar decizia de strămutare a fost luată destul de rapid în contextul atacurilor rușilor asupra Kievului. 

Trăim vremuri interesante pe care niciunul nu ne-am dori să le trăim. Dar, în context geopolitic, apartenența la NATO dă o oarecare iluzie de securitate României. Pe de altă parte, România ar fi prima sacrificată în cazul unui atac nebunesc al unui dictator care vrea să reface URSS și să reia readucă în actualitate influența sovietică de până în anii ’90.

În acest timp, în Brașov continua la baionetă luptele politice fără sens, cu o continuă tentă de ignoranță din partea PSD și PNL pentru ceea ce își doresc brașovenii. Nu e nimic nou – luptele astea de guerilă a adus Brașovul într-un hal de neconceput pe vremea vechii administrații. Dar e o chestie obișnuită ca cei care vor să facă ceva să nu fie lăsați de ceilalți pentru că acumulează puncte politice pentru viitoarele alegeri. 

La Brașov, administrația nu mai este despre și în folosul oamenilor, ci despre niște politruci agramați și lipsiți de logică ce au pus mâna pe putere și își permit să se șteargă cu orașul în partea dorsală. 

Nimic bun la orizont, deci…