Am ajuns aici. Putem mai mult?

În 2008, economia Brașovului duduia. Era pe un trend pe care, contextual, intrase economia României, iar oamenii începuseră să facă tot mai multe credite văzând cum luminița de la capătul tunelului dă semne să fie tot mai puternică.

Nu a fost să fie. Anul următor, Brașovul, și numai, a intrat într-un con de umbră din care abia acum reușește cât de cât să scoată capul.

2015 nu a ajuns să depășească nivelul lui 2008 ca și cifre, dar ca și încredere în economie a fost tot mai sus. 2016 va aduce un maxim al business-urilor brașovene, iar acest lucru a deschis oarecum mintea oamenilor de afaceri în încercarea de a atrage noi investitori, de a aduce forță de muncă din alte zone ale țării, precum și de a construi ușor-ușor un nivel de trai superior pentru angajații lor. Piața imobiliară a explodat anul acesta și pentru că angajații din fabricile brașovene au prins încredere că își vor păstra locul de muncă, dar și pentru că nivelul salarial a urcat în industrie, astfel încât să își poată permite achiziția unor locuințe încă din faza de proiect.

Pentru ca firmele să se dezvolte tot mai mult, avem nevoie de un Brașov tot mai atractiv, atât din punct de vedere social, cât și cultural. Într-un mediu în care ți se oferă bun simț și siguranță, evenimente culturale și sportive de excepție, oamenii vor prefera să rămână, să nu își caute de lucru în București, de exemplu, unde atât salariile, cât și oferta culturală este mult superioară. Brașovul a avut parte la începutul anilor 2000 de un exod fără precedent al minților evoluate către București. Acum se primesc semne că acei oameni ar vrea să revină acasă și că mai aduc după ei și alți bucureșteni atrași de o viață mai așezată și mai liniștită. Nu neapărat la aceleași salarii. Mirajul Brașovului nu va fi complet însă fără o infrastructură bine pusă la punct. Autostrada și aeroportul ar trebui să fie cu adevărat scopurile pentru care parlamentarii sunt aleși, terminalul intermodal și o cale ferată de mare viteză nu ar trebui să mai fie niște țeluri pentru secolul 22, și ar trebui realizate cât mai repede.

Altfel, Brașovul va pierde din nou.

➡ Comandă aici #6 al revistei fwdBV