289 de aplicații pentru un concurs care premiază campanii de PR desfășurate la nivel național sau internațional, din care majoritatea la secțiuni precum Digital PR, Social Media, PR pentru marketing dar și CSR.
Semn că rolul comunicării e din ce în ce mai recunoscut. E drept, ca la fiecare ediție, majoritatea aplicațiilor sunt ale unor companii mari din București care au resurse pentru a genera și susține efortul de concepere și implementare a acestor demersuri. Dar campanii de PR se pot realiza desigur și cu bugete reduse, caz în care creativitatea și puterea de negociere sunt esențiale în atragerea de parteneriate – media sau nu – și de resurse – și entuziasmul specialistului în PR.
De fapt, indiferent de buget, totul pornește sau ar trebui să pornească de la o problemă identificată care generează și oportunitatea campaniei. Ca în cazul celebrei deja Ice Bucket Challenge – o campanie de donații dedicate ajutorării celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică și conștientizării acestei maladii de care suferă și Stephen Hawking. Sau ca în cazul unei campanii de revigorare a vânzărilor celui mare producator de vase emailate din România, care culmea, sunt și extrem de sigure în folosință și mult mai sănătoase decât varianta inox.
Și dacă în primul caz, problema a fost cea care a sensibilizat personaje celebre să adere la provocare, așadar buget minim, în al doilea caz – deși tot o campanie de PR, dar pentru marketing – cine ar fi crezut că de la decădere se va ajunge la renaștere? Un produs comunist, cu iz de vechi, blamat, asociat cu amintirile perioadei apuse, a cărui concurență tindea in anii 2000 să sufoce orice urmă de vânzare, a cărui imagine, prin asociere cu medici care certifică de fapt credibilitatea campaniei și a produsului, revine spectaculos, cu un randament al investiției în campanie de 6:1.
Cu un buget mult mai generos, problema identificată, combinată cu inspirația și creativitatea unei echipe, a generat o alta campanie de media relations, pentru o firmă producatoare de servicii complete pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii în oraşe, în sectoarele Energie, Industrie, Sănătate. Poziționarea companiei ca fiind cea mai importantă companie de pe piaţă cu portofoliu complet pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii în oraşe utilizând ca punct central imaginea celui mai mic oraș din România – Victoria. El, orașul, devine conform scenariului, cel mai mare oraş din România, aplicând, toate tehnologiile de dezvoltare sustenabilă ale companiei. Rezultate? Valoarea estimată a aparițiilor media a depășit de 10 ori valoarea investiției în campanie.
În ultimii ani, piața de comunicare în România a crescut cu cel puțin 10%, pondere majoritară având-o activitatea din zona digitală, încorporând activităţi integrate pe mai multe canale de comunicare online, social media, dar şi canale tradiţionale. Fapt care se reflectă și în numărul aplicațiilor la premiile din industria PR la secțiuni care înglobează sfera digitală.
Și dacă valul informațiilor și tendințelor în comunicare dintre București spre “provincie” funcționează perfect în cazul industriei bunurilor de larg consum, în cazul industriilor creative cercul vicios se închide și se deschide tot în capitală. Desigur, există și elemente sporadice – specialiști în PR – dispersate geografic în întreaga țară, cu idei, creativitate și entuziasm aidoma. Dar despre comunitatea nenăscută a specialiștilor în PR din afara capitalei, într-un număr viitor.