Metso HRC™3000 este numele celui mai nou capitol de succes al inovaţiei în industria exploatării miniere, ce poartă amprenta Schaeffler România. Este vorba despre cel mai greu rulment cu role de tip butoi produs vreodată la fabrica Schaeffler din Braşov.

În 2016, sectorul de industrie al Schaeffler Romania primește prima cerere de ofertare pentru unul dintre proiectele de anvergură ale ultimilor ani. Este vorba de acordul pe care Grupul Schaeffler îl semnează cu Metso Corporation, unul dintre liderii mondiali în construcția de mașinării, destinate domeniului exploatărilor miniere, HRC™3000 fiind cel mai mare proiect de tip HPGR (High pressure grinding roller), respectiv concasor*, din lume.

Întreaga echipă din spatele sectorului de rulmenți cu diametre mai mari de 1600 mm a răspuns provocării de a produce cel mai greu rulment cu role tip butoi realizat vreodată în fabrica din Brașov. Vorbim de un proiect ce a necesitat o atenție desăvârșită pe întregul flux tehnologic, tocmai datorită specificațiilor rulmentului. Provocările au fost multiple și a fost necesară o pregătire, planificare, tehnologie și calitate la cele mai înalte standarde, astfel încât să se evite orice fel de întârzieri în timpul procesului setat cu o durată totală de 30 de zile. Pe lângă cele peste 8.000 kg (greutatea netă a produsului final), înălțimea rulmentului a reprezentat un obstacol în procesul de rectificare, având o înălțime de 710 mm. Au fost necesare pietre de rectificat de dimensiuni corespunzătoare, ce nu au mai fost folosite până în acel moment în fabrica din Brașov. Inovația nu s-a oprit aici, ci a continuat și în momentul montajului rulmentului. Rola de tip „a” fost una de dimensiuni mari, cu o greutate de 50 kg/rolă și a necesitat un dispozitiv special de manipulare, care să permită montajul în condiții de siguranță.

Odată cu provocarea de a produce cel mai greu rulment cu role de tip butoi, concomitent cu Schaeffler România şi Schaeffler Eltmann (Germania) a răspuns provocării în încercarea de a-și redefini limita maximă a gamei de produse realizate până în acel moment, prin manufacturarea celei mai mari si mai grele role tip butoi ce a purtat emblema Schaeffler Eltmann (dimensiuni 179 X 275 milimetri).

Momentul cel mai palpitant a urmat când toate componentele necesare primului rulment au fost disponibile în zona de premontaj. Emoțiile au atins cote maxime și cu toate privirile ațintite spre ea, echipa de montaj a reușit ca, după 16 ore de efort intens, să raporteze realizarea cu brio a primului rulment din proiect. În total au fost realizați 4 rulmenți până la finalul colaborării, onorând întreg necesarul de clienți, cei 4 rulmenți pornind lungul drum către Morenci, Arizona, SUA, unde Metso era deja în pregătiri alerte pentru finalizarea lui HRC™3000. Un proiect ce nu ar fi putut fi dus până la capăt fără suportul Schaeffler Romania, care a primit mulțumirile scrise din partea echipei de proiect implicate, pentru onorarea livrării acestui tip de produs într-un interval de timp așa de scurt, mai ales pentru anvergura acestui proiect.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.