Într-o criză a forței de muncă, companiile se confruntă cu o creștere accelerată a costurilor pe bugetul de salarii, în condiții de menținere a prețului pentru produsele vândute clienților.

 

Necesarul pieței de HR din regiunea Brașovului se concentrează, în primul rând, pe poziții din domeniul producției. Mai exact, este vorba despre operatori de producție necalificați și calificați, dar se menține și cererea de specialiști în zona de IT, precum și nevoia de candidați pentru domeniul call center și shared service center – business în care Brașovul este un pol consistent la nivel național – după cum a observat Dan Kulcsar, Business Development Manager în cadrul firmei de recrutare Lugera.

Angajați puțini, așteptări salariale mari

Astfel, atunci când există o cerere foarte mare pentru o resursă limitată, și prețul acesteia din urmă crește. De exemplu, candidații din domeniul producției sunt extrem de conștienți de cât de căutați sunt și de ofertele foarte motivante pe care le au la dispoziție, drept urmare își cresc exponențial așteptările salariale. „Pe de altă parte, la acest moment, candidații fără un loc de muncă și care să fie la un nivel minim acceptabil de competențe și experiență sunt puțini, drept urmare, periodic asistăm la migrări ale operatorilor de producție de la un angajator la altul, uneori și pentru sume de 40 – 50 lei în plus la salariu. În concluzie, companiile se confruntă cu o creștere accelerată a costurilor pe bugetul de salarii, în condiții de menținere a prețului cu care vând mai departe produsele spre clienții lor. Așadar, impactul va merge direct în scăderea profitului”, a punctat Kulcsar.

Acesta este de părere că pe lângă onestitate în munca prestată, așteptările angajatorilor sunt în zona de echitate a salariului solicitat de candidat versus munca depusă pentru angajator. „Deocamdată, cel puțin pentru operatorii de producție calificați și necalificați, așteptările salariale ridicate sunt generate de faptul ca acești candidați sunt foarte solicitați în piață și nu de munca pe care candidatul este dispus să o presteze”, a subliniat reprezentantul firmei de recrutare.

Bonusurile, cheia angajărilor

Pentru a-și fideliza resursa umană, angajatorii au început să le acorde angajaților o serie de bonusuri. Dan Kulcsar ne-a declarat că, în prezent, angajatorii sunt într-un proces permanent de căutare de noi beneficii care să facă diferența în piață.Niveluri salariale din ce în ce mai ridicate, bonuri de masă, de cele mai multe ori, în valoare de 15 lei/zi, bonus de producție, bonus de calitate, bonus de prezență, masă caldă subvenționată în procente diferite de către angajator, transport asigurat, prime de Paște si de Crăciun, prime de recomandare pentru candidați recomandați de către angajați”, a enumerat Kulcsar câteva dintre beneficiile pe care le primesc angajații.  

De cealaltă parte, acesta susține că așteptările candidaților sunt din ce în ce mai ridicate din toate punctele de vedere. Ele încep din zona salarială și de beneficii, dar merg foarte mult și în zona non-financiară, de la dificultatea jobului, relația cu managementul direct, relația cu colegii din cadrul aceluiași departament, atractivitatea brandului de angajator, la posibilitățile de promovare, expunerea la un mediu internațional sau posibilitatea de a lucra de acasă în anumite zile din săptămână.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.