De la un an la altul, companiile brașovene care activează în domeniul sănătății câștigă tot mai bine, având în vedere că populația Brașovului este tot mai îmbătrânită.

Mai mult de unul din șapte brașoveni are peste 65 de ani, iar populația ocupată, cea care reprezintă resursa de muncă a județului, este de 50% din totalul celor sub 550.000 de locuitori ai județului. Cu toate acestea, pentru că natalitatea este într-o continuă scădere, iar migrația internă și externă a reprezentat un uriaș minus pentru județ, avem la Brașov o majoritate bolnăvicioasă, care trece pragul cabinetelor medicale din ce în ce mai des.

Acest lucru a făcut ca afacerile companiilor din domeniul medical să crească de la de la 318,88 milioane de lei (70,8 milioane de euro) la 351,87 milioane de lei (78,2 milioane de euro), în timp ce profiturile au urcat de la 27,35 milioane de lei (6,07 milioane de euro) la 38,04 milioane de lei (8,45 milioane de lei).

Unul din patru brașoveni are o boală cronică

Una din patru persoane suferă de cel puţin o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată, o pondere mai mare fiind întâlnită în rândul persoanelor de sex feminin (29,9%) faţă de cele de sex masculin (21,8%). În mediul rural ponderea persoanelor care suferă de o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată (24,9%) este mai mică decât cea a persoanelor din mediul urban (26,8%).

Cele mai frecvente boli cronice declarate sunt hipertensiunea arterială (întâlnită la 17 persoane din 100), afecţiunile zonei lombare (11 persoane din 100), afecţiunile zonei cervicale (6 persoane din 100) şi diabetul zaharat (5 persoane din 100). Copiii sub 15 ani sunt într-o măsură mai mică afectaţi de boli cronice (4,6%), cele mai frecvente fiind alergiile (exclusiv astmul alergic), bronşita cronică, boala pulmonară obstructivă sau emfizemul. Cinci copii din 1000 suferă de anomalii congenitale osteo-articulare, iar doi copii din 1000 au anomalii congenitale cardio-vasculare.

Pe locul doi după calitatea facilităților medicale

Brașovul a fost desemnat ca fiind pe locul doi în topul centrelor urbane cu cele mai bune facilitati medicale din Romania, după Oradea, potrivit unui studiu realizat de o platformă de anunțuri imobiliare. Clasamentul continuă cu orașele Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și Cluj-Napoca.

În general, orașele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat și o rată a șomajului scăzută au fost considerate și orașele cu cele mai bune facilități medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe din punct de vedere al facilităților medicale au în medie sub 100.000 de locuitori și o rată a șomajului ridicată.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.